Houtdoor recept: Angus burger

Bij Houtdoor, maken we niet alleen mooi maatwerk, maar inspireren we onze klanten graag waar het kan. We hebben daarom een recept voor je geschreven, voor een zeer smakelijke HABburger.BBQ-en hoeft niet altijd heel uitgebreid te zijn, en je hoeft geen uren in de keuken te staan om tot mooi resultaat te komen.

De details maken een burger, en daarom in dit recept een homemade witte bbqsaus en een techniek die erg toepasbaar is bij meerdere gerechten, ingedroogde, ingelegde uien. Het is een geen torenhoge HABburger, maar een simpele burger, barstensvol uitgebalanceerde smaken.

Dit recept kan je in meerdere fases maken, de uien en saus maak je vooraf zodat je, als je gasten komen, prima de tijd hebt om lekker mee te doen en in een handomdraai iets moois op tafel hebt staan.

De ingelegde uien:

 

Het recept voor de ingelegde uien is redelijk afhankelijk van de grote van de ui en de grote van de pot die je gebruikt. Mijn advies is om altijd voor je de ui inlegt, even het azijn mengsel te proeven, is het te zuur voeg dan wat water toe, als je mengsel te zuur is dan is je ui dat later ook.

·       1 grote witte ui

·       3 el frambozen azijn

·       2 el witte wijn azijn

·       1 el dragon azijn (heb je deze niet doe dan een extra el witte wijn azijn er bij)

·       1 el honing

·       0.5 tl mosterdzaad

·       0.5 tl venkelzaag

·       1 tak rozemarijn

·       2 takjes dragon

·       2 tenen knoflook

Snijd een grote ui in halve ringen. (Ui 1 keer doorsnijden, deze weer half doorsnijden en dan ringen maken)

Doe alle ingrediënten in een weckpot, en roerde honing goed door tot dat deze is opgelost. Proef je mengsel, natuurlijk moet het mengsel zuur zijn, maar als het kaken trekkend is, dan is het eindresultaat niet lekker. Voeg eventueel wat water toe en als je tevreden bent voeg de uien toe. Deze mogen prima tussen de 3 dagen en 2 weken in de koelkast staan. Door gebruik van zuur blijft het lang houdbaar.

 

 

Voor de witte BBQ saus:

·       4 el mayonaise

·       1 el ketjap manis

·       1 tl worcestersaus

·       1,5 tl mierikswortel

·       1 tl honing

·       0.5 teentje knoflook

·       1 tl groene droge kruiden

·       Peper en zout naar smaak

Doe alle ingrediënten in een kom, goed roeren,even proeven en voeg eventueel wat peper en zout toe. De saus mag best een dagje staan, dat geeft de ingrediënten de kans om lekker door te trekken en maakt de smaak nog intenser.

 

Wanneer je de HABburger gaat maken, haal dan wat uien uit de pot. Laat deze uitlekken en doen een mooi laagje in een skillet,pan of schaal. Schenk een aantal druppels goeie bbq saus op de uien. Ik gebruikte de Saua.Guru cola saus want deze werkt erg goed met de frambozenazijnin het recept van de ingelegde uien. Laat de saus gedurende 10 minuten op 170 graden indrogen op de uien.

 

 

 

 

Grill intussen de HABburger, en wanneer deze bijna klaar is, leg je 2 mooie plakken cheddar kaas op de burger.

De opmaak van het broodje:

·       1 hamburger bun

·       3 blaadjes romaine sla

·       3 plakjes tomaat

·       2 plakken cheddar

(dit zijn de toppings per bun)

Pak bij een goeie bun, goeie ingrediënten maken je gerecht. Ik had nog een zwarte bun, maar dit mag alles zijn wat jij lekker vindt.

Snijd je broodje door en bestrijk de doorgesneden kanten met olijfolie. Leg de bestreken kanten op de BBQ of in je grillpan en laat deze mooi kleuren. Weet je ook waarom?

Natuurlijk geeft het extra smaak om je broodje te laten kleuren, maar de krokante laag die ontstaat zorgt er vooral voor datje broodje niet zompig wordt als je er saus op doet. Het bakken dekt de toplaag af en voorkomt, gedurende korte periode dat vocht doordringt verder in hetbroodje.

Als je broodjes mooi bruin zijn schik dan wat romaine sla, op de onderste bun en besmeer de sla royaal met de witte BBQ-saus.Plaats een paar schijfjes tomaat op de sla en vervolgens de HABburger op het broodje. Neem de uien uit de pan, plaats deze op de burger en besmeer weer met de witte BBQ-saus. Plaats de bovenkant op het broodje en eet vooral heel erg smakelijk!

Enjoy your HABburger!

Gerelateerde artikelen