Houtdoor recept: Lamsschenkel met Griekse twist

Leuk dat je leest! Dit keer een leuke variant van stoof met lamsschenkel. Voor dit recept gebruik ik een gietijzeren pan, of dutch oven, een bbq of grillpan. Dit gerecht kan je op iedere hittebron maken, zolang je maar een pan kan gebruiken. You like wat you see? Lees dan vooral verder 😉

1 dag voor je het recept gaat maken zet je het vlees in de rub. Daarvoor neem je:

  • 30 gram knoflookpoeder
  • 30 gram gedroogde tijm
  • 30 gram versgemalen peper
  • 30 gram gedroogde oregano
  • 80 gram BBQuality all purpose rub

*bovenstaande is voor 1 lamsschenkel, verdubbel de hoeveelheid naarmate je het aantal lamsschenkels wat je wilt maken.

Doe alle ingrediënten in een kom en mix goed door elkaar. Bestrijk de lamsschenkel royaal met olijfolie en zet de schenkel in de rub. Zorg dat alle delen goed bedekt zijn met het kruidenmengsel.

Dek de lamsschenkel af met vershoudfolie en zet tenminste voor 24 uur weg.

  • 5 tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 halve rode ui
  • 1 groen paprika
  • 1 kleine peen
  • 1 eetlepel Harissa puree (let op, Harissa is zeer pikant) (verkrijgbaar bij Turkse supermarkt) (eventueel vervangen door tomatenpuree)
  • 500 ml kippenbouillon
  • Indien je het in huis hebt een scheutje ouzo of sambuca

Boeketje:

  • Dragon
  • Tijm
  • Rosmarijn
  • Oregano

Snijd je tomaten half door, deel de helft in tweeën en ontdoe van zaadlijst

Snijd je wortel, en paprika in grove brunoise

Snijd je uien in halveringen

Snijd de knoflook klein

Bindt de kruiden bij elkaar met een bindtouw tot een mooi boeketje



Zet de lamschenkel aan in de dutchoven, of gietijzeren pan in een 50-50 mix van olijfolie en bakboter. Laat de lamsschenkel zachtjes kleuren tot deze mooi goudbruin is. (Schrik niet, deze kleur raak je kwijt bij het stoven, maar geeft een erg lekkere smaak aan je geheel)

Wanneer je lamsschenkel de juiste kleur heeft neem uit de pan en zet weg.

Zorg voor medium hitte in de pan en zet de tomaten aan met een eetlepel Harissa puree en laat 3 minuten garen, in hetzelfde boter mengsel als waarin je de lamsschenkel hebt gebakken.

Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en laat verder garen.


Wanneer de groenten beetgaar zijn, voeg de kippenbouillon toe, plaats de schenkel in het midden en voeg het boeketje toe.

Zorg voor lage hitte in de pan en laat het geheel sudderen. Waarschijnlijk staat het vlees niet geheel. Draai daarom de lamschenkel om de 15 minuten even om.

Het gehele gaar proces neemt ongeveer 45 minuten tot een uur in beslag.


Wanneer de schenkel gaar is neem je deze uit de pan. Haal de deksel van de pan en laat de stoof inkoken tot deze een mooie dikte heeft, indien nodig een klein beetje binden met bloem.


Dan nu de grand finale:


Neem een aubergine en snijd deze in een dikke plak van 1,5 tot 2 centimeter over de gehele lengte van de aubergine. Snijd de aubergine kruislinks tot een halve centimeter in. Bestrijk de aubergine aan beide zijde met olijfolie, peper zout.

Grill de aubergine aan beide zijde tot deze een mooi grill ruitje heeft.

Neem een brioche broodje en snijd de korst er af tot je een vierkant reepje hebt, van 1,5 bij 1,5 cm en ongeveer 6 tot 8 cm lang. Deze reepjes heb je 4 per bord nodig.

Smeer alle zijde van het reepjes in met olijfolie, en grill aan alle zijde aan, tot het een mooi streepje heeft.


Plaats de aubergine op een bord, en doe er een aantal lepels tomaten stoof op. Schik de lamsschenkel tegen de aubergine en maak van de brioche broodjes een mooi bouwwerkje. Maak het geheel af met wat groen, en een dotje creme fresh op de tomaten stoof.

Eet smakelijk!


@foodboozeandbbq


Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.

Gerelateerde artikelen