Houtdoor recept: T-bone viva la France

T-bone op franse wijze:

 

Dit gerecht is vrij simpel, en een vergt niet te veel kookkunst, het staat ook snel op tafel wat natuurlijk ook wel eens prettig is.

Maak een paar uur, tot een dag van tevoren de kruidenboter. Dit neemt slechts een kwartiertje in beslag.

Hiervoor neem je:

2 takjes verse oregano

2 takjes dragon

4 takjes tijm

1 takje rozemarijn

2 tenen knoflook

250 gram ongezouten roomboter

Peper en zout, naar smaak

Bij de meeste grote supermarkten verkopen ze een bakje Italiaanse kruidenmix. Deze mix voldoet aan alle ingrediënten.

Laat de boter op kamertemperatuur komen, dit maakt het verwerken een stuk makkelijker. Snijd de ingrediënten zo fijn mogelijk en meng met de boter. Voeg een beetje peper en zout naar smaak toe en zet weg. Hoe langer dit kan trekken, des te beter de smaak.

Voor de garnering:

Neem een mooie paddenstoelen mix, mijn mix was, witte beukenzwam, bruine beukenzwam, kastanjechampignon en bundelzwam. Bij de grote supermarkten verkopen ze deze mix voorverpakt. Pak anders wat verschillende paddenstoelen die jij lekker vindt.

Als groenten gebruikte ik asperge-broccoli,kan je dit nou niet vinden neem dan groene asperges of kleine roosjes broccoli.

Als laatste heb ik kleine sjalotjes, doorgesneden en de buitenste rokken, onbehandeld als garnering gebruikt.

DeT-bone:

Neem een mooie T-bone. Bestrijk de T-bone aanbeide zijden met olijfolie.

Een tip, een T-bone onder de 3 cm dikte kan je direct grillen. Als de T-bone dikker is als 3 cm, pas je de reverse sear toe.Met deze techniek, laat je de T-bone eerst op temperatuur komen op het indirecte gedeelte op de BBQ. Check anders even de video op BBQuality waar de mannen uitleggen hoe je de reverse sear toepast. Wanneer de T-bone een kern temperatuur heeft van 48 graden, grill je de T-bone aan beide zijden kort af, en laat vervolgens rusten.

Mijn T-bone was 3 cm dus deze heb ik direct gegrilld. Zorg dat je BBQ op grill temperatuur is tussen de 190 en 220 graden. Wanneer je BBQ rooster goed heet is, leg je de steak schuin op het grilrooster op het hete gedeelte van de grill, draai na 3 minuten om. Draai na 3 minuten weer terug en leg de steak nu in de tegengestelde richting van de hoe je de steak de eerste keer neerlegde, en laat 2 minuten liggen. Herhaal dit nog 1 keer aan de andere kant, max 2 minuten. Haal de T-bone steak van de BBQ en laat deze onder aluminiumfolie rusten, voor een minuut of 6. Door de steak schuin op de bbq te plaatsen krijg je een mooi grill ruitje op het vlees.

Bak in de tussentijd, de paddestoelen mix, met de asperge-broccoli, (of asperges of broccoli ; ) op hoog vuur met een scheutje olijfolie en een teentje klein gesneden knoflook aan. Breng op smaak met peperen zout.

Snijd het vlees los van het bot, snij het vlees in stukjes en leg op de plank, breng op smaak met wat zeezout en versgemalen peper.

Schik de groenten op de plank, en plaats een bakje kruidenboter naast het vlees.

Eet smakelijk!

 

 

 

Gerelateerde artikelen