Houtdoor recept: Tomahawk met gegrilde groenten

Bereidingstijd: 45 minuten          

Voor bereidingstijd: 15 minuten              

Aantal personen:4

Gewichtgebruikt vlees: 2,4 kg

Benodigdheden,2 skillets, 1 eikenchunck

Ingredientenlijst:

+ 1 flinke tomahawk

+ Olijfolie

+ Peper en zout

+ 2 tomaten

+ 2 takjes peterselie

+ 2 takjes basilicum

+ 1 rode ui

+ Gerookte paprikapoeder

+ 350 gram groene asperges

+ 200 gram krieltjes in schil

De tomahawk is een prachtig stuk vlees en een echte mannenaangelegenheid op een BBQ-feestje. Het grote bot aan de rib-eye geeft het een ruige uitstraling. Rib-eye? Yep, de tomahawk is een rib-eye met het hele bot er nog aan. De rib-eye is vanwege de vet marmering bij uitstek heel geschikt voor de BBQ. Wat voor BBQ je ook bij ons laat inbouwen, de tomahawk is gegarandeerd succes.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Steek je BBQ aan, en stel de BBQ in op indirecte hitte, tussen rond de 120 graden.

Als je BBQ op temperatuur komt, maak je even een tomaten salsa. Neem 2 tomaten, snijd deze in partjes en ontdoe de tomaten van de zaadlijst. Snijd de tomaten in blokjes van 1 x 1 cm. Snipper een halve rode ui en voeg deze toe aan de tomaten. Neem 5 blaadjes basilicum, 3 roosjespeterselie, en de blaadjes van 1 takje rozemarijn en hak dit helemaal fijn.Voeg de kruiden toe aan de overige ingrediënten en breng op smaak met een flinke scheut olijfolie, peper, zout en 1 tl gerookte paprikapoeder. Zet weg voor later gebruik en roer af en toe even door.

Smeer de tomahawk rondom in met olijfolie en laat de steak even 20 minuten op kamertemperatuur komen.

Na 20 minuten, schik je 1 eiken chunck tegen het brandende houtskool en leg je 3 takjes rozemarijn op het BBQ rooster. Legde tomahawk op de takjes rozemarijn en laat het vlees rustig op temperatuurkomen tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 35 graden.

Haal de tomahawk van de BBQ en bouw de BBQ omnaar direct grillen. Plaats 2 skillet op het grill rooster, en doe wat bak olie in de skillets. Bak in het ene pannetje de groene asperges en in het andere pannetje de krieltjes, beide met wat peper en zout.

Gril de tomahawk aan beide kanten op hoog vuur tot deze een kerntemperatuur heeft van 49 graden. Haal de steak van de BBQ en laat lichtjes afgedekt onder aluminiumfolie nog 10 minuten rusten. Dek het vlees niet te veel af want dan kan het vlees te ver door gare, zorg voor voldoende ventilatie van de zijkanten.

Snijd na tien minuten het bot van de steak.Snijd de steak in stukken van ongeveer 1,5 tot 2 cm breed. Garneer rondom de steak af met de groenten en geef nog wat extra kleur met de tomaten salsa.Breng alles op smaak met flink wat versgemalen peper en wat korreltjes zeezout!

Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen